Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Γιώργος Τσιλιγκαρίδης, ο ευεργέτης του μπάσκετ του Άρη




O Γιώργος Τσιλιγκαρίδης, ήταν η προσωπικότητα που βοήθησε όσο κανένας άλλος στην εκτίναξη του Ελληνικού μπάσκετ, με μια και μόνο ενέργειά του: φέρνοντας τον Νίκο Γκάλη στην Ελλάδα.

Το χρονικό της μεταγραφής του Γκάλη:
Βρισκόμαστε στο έτος 1979. Ο νεαρός Νικ εκείνη τη χρονιά ζούσε ένα διαφορετικό και πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι. Η μητέρα του, η κυρά Στέλλα, είχε μόλις περάσει μια περιπέτεια με την υγεία της που είχε ανησυχήσει το οικογενειακό περιβάλλον της οικογένειας Γκάλη. 

Ο Νικ από τη μεριά του ήταν απογοητευμένος που «κόπηκε» άδικα από την προεπιλογή των Celtics και δεν έπαιξε στο ΝΒΑ, ενώ ένοιωσε το επαγγελματικό μέλλον του αβέβαιο. Τότε σίγουρα θα πέρασαν από το μυαλό του οι πρώτες σκέψεις για επιστροφή στην πατρίδα, καθώς τον είχε προσεγγίσει ο Γιώργος Καστρινάκης, ο ομογενής παίκτης του Ολυμπιακού, και του είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο να ενταχθεί στους ερυθρόλευκους. Ακολούθησε ο Παναθηναϊκός μέσω του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία της Αστόρια, Μέττου Λάγια, ο οποίος είχε μεσολαβήσει και για να έρθει ο Στεργάκος στην Αθήνα.




Τρίτος ακολούθησε ο Άρης Θεσσαλονίκης, μετά από μια τυχαία κουβέντα στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" στην Αθήνα, μεταξύ του πρώην Προέδρου του συλλόγου, Μενέλαου Χατζηγεωργίου και του τότε Βουλευτή και Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος «Βασιλεύς Παύλος», Δημήτρη Βρεττάκου.

Ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το χρονικό σημείο παρουσιάζονταν από τον Τύπο ως βέβαιος προορισμός και επόμενος σταθμός στην καριέρα του Γκάλη. Εκείνη η κουβέντα όμως στο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, πυροδότησε ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Άρη, με τον Χατζηγεωργίου να δίνει ρητή εντολή στον τότε έφορο της ομάδας, Γιώργο Τσιλιγκαρίδη, να ταξιδέψει στην Αμερική και να επιστρέψει με τον παίκτη, πάση θυσία.

Οι δύο εικόνες της Παναγίας
Δίχως να μιλάει λέξη Αγγλικά και με δέκα χιλιάδες δολάρια διάσπαρτα σε τσέπες και βαλίτσα, ο Γιώργος Τσιλιγκαρίδης φτάνει στη Νέα Υόρκη και προσεγγίζει με τέτοιο τρόπο την οικογένεια Γκάλη ώστε σύντομα ο Νίκος έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη «σίγουρη» μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.

Όταν δε ο Τσιλιγκαρίδης του χτυπά τον εγωισμό και του λέει πως ο Άρης Θεσσαλονίκης του αρμόζει περισσότερο γιατί είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας, ο Γκάλης μαλάκωσε σε τεράστιο βαθμό. Ο παράγοντας ωστόσο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του, ήταν ο ανθρώπινος τρόπος που πλησίασαν τον Γκάλη οι άνθρωποι του Άρη. Ενδιαφέρθηκαν για τη μητέρα του, με τον Τσιλιγκαρίδη να μπαίνει στο σπίτι φέρνοντας ως δώρο δύο εικόνες της Παναγίας, και να μιλάει μαζί της, υποσχόμενος ότι θα τον προσέχει σαν γιο του.




Πήγε με λιγότερα χρήματα
Αυτές οι κινήσεις του Τσιλιγκαρίδη και των ανθρώπων του Άρη, μέτρησαν πάρα πολύ για το Νίκο και την οικογένεια του που αντιλήφθηκαν πόσο πολύ τον ήθελε ο Άρης. Τα λόγια του Τσιλιγκαρίδη τον έκαναν να νιώσει ξεχωριστός και όχι χωρίς λόγο: ο Τσιλιγκαρίδης με την οξυδέρκεια του είχε αντιληφθεί εξ αρχής αυτό που λίγο αργότερα είπε ο πατριάρχης του συλλόγου, Ανέστης Πεταλίδης: ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο και έναν άνθρωπο που θα αλλάξει ολόκληρο το άθλημα στην Ελλάδα. 

Έτσι ενώ τον Σεπτέμβριο οι εφημερίδες δημοσίευαν φωτογραφίες του νέου αστέρα του Παναθηναϊκού, Νίκου Γκάλη (ή Νικ Γκάλις όπως τον έγραφαν στην αρχή), ο Τσιλιγκαρίδης κέρδιζε ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του ελληνοαμερικανού. Συζητώντας δε με τον δικηγόρο του, στο New Jersey, με απόλυτα «Ελληνικό» τρόπο του «περνάει» 5 χιλιάδες δολάρια σε έναν φάκελο και απομένει μόνο η συμφωνία με το Νίκο.

Ο Γκάλης συμφωνεί με λιγότερα χρήματα απ’ όσα του έταζαν στον Παναθηναϊκό, δέχεται να ταξιδέψει στην πατρίδα των γονέων του για να βοηθήσει οικονομικά την άρρωστη μητέρα του και βγάζει εισιτήριο για τη Θεσσαλονίκη. Θα ταξιδεύσει στις 29 Σεπτεμβρίου του 1979, αφού προηγουμένως είχαν εξασφαλισθεί τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδείκνυαν την ελληνική καταγωγή του, με προσωπική παρέμβαση του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Σπυρίδωνος.

Έτσι ξεκίνησε μια παραμυθένια εποχή του Ελληνικού μπάσκετ! Οι εξαιρετικές κινήσεις του Γιώργου Τσιλιγκαρίδη έβαλαν τα θεμέλια στο να δημιουργηθεί ο Αυτοκράτορας του μπάσκετ, ο Άρης όλων των Ελλήνων.




Μήπως θα έπρεπε κάποτε να τιμηθεί το όνομα του Γιώργου Τσιλιγκαρίδη, έστω και μετά θάνατον καθώς απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 2011; Με τον  ίδιο τρόπο όπως τιμήθηκαν τόσοι άλλοι άνθρωποι που δόξασαν τον Άρη Θεσσαλονίκης. Γιατί η συνεισφορά του Τσιλιγκαρίδη είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Γιατί αν δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος, ο ρους της ιστορίας του Άρη και του Eλληνικού μπάσκετ θα ήταν εντελώς διαφορετικός.

Γιώργο Τσιλιγκαρίδη, δεν ξεχνούμε και σε ευχαριστούμε .


Αφιέρωμα στον ευεργέτη του Άρη, Γιώργο Τσιλιγκαρίδη


Πηγή: Γιώργος Μπαλτάς για την aris.re  (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!" στις 17 Ιουνίου 2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου