Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Η μάχη για τα "πιστεύω" του, η περιπέτεια της υγείας του και το πέρασμα του από τον Άρη. Η πορεία του Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ



Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ που πέρασαν από την χώρα μας κατά την διάρκεια του νέου αιώνα είναι ο Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ.

Ο κατά κόσμον Κρις Ουέιν Τζάκσον (όπως ήταν το όνομα του πριν αλλάξει θρήσκευμα) αντίκρισε το πρώτο φως στις 9 Μαρτίου του 1969 στο Γκόλφπορτ του Μισισιπή από λευκό πατέρα και μαύρη μητέρα. Μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια μαζί με την μητέρα του και τα δύο αδέρφια του. Δεν γνώρισε ποτέ έως σήμερα τον πατέρα του μιας και εκείνος εγκατέλειψε την οικογένειά.

Ήδη από τα κολεγιακά του χρόνια φαινόταν πως επρόκειτο για έναν ικανότατο γκαρντ. Προερχόμενος από το Louisiana State University σκόραρε κατά μέσο όρο 30,2 πόντους ανά αγώνα και αναδείχθηκε δύο φορές καλύτερος παίκτης της ΝΑ περιφέρειας των ΗΠΑ (σε κολεγιακό επίπεδο) το 1989 και το 1990. Οι Ντένβερ Νάγκετς τον επέλεξαν στο νούμερο 3 του NBA draft το 1990 και του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει στο ανώτερο επίπεδο.


Ο Ραούφ με την φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς


Στην πρώτη του χρονιά στο NBA (1990-1991) είχε ήδη αρχίζει να χτίζει το όνομα του με 22 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Επιλέχθηκε στην 2η καλύτερη rookie πεντάδα για το 1991 ενώ το 1993 αγωνίστηκε στον διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game, παρά το γεγονός πως δεν κάρφωσε ποτέ σε αγώνα της regular season. Μάλιστα το ίδιο έτος κέρδισε το βραβείο του πιο βελτιωμένου αθλητή της χρονιάς στο NBA.

Έγραψε ιστορία όταν την σεζόν 1993-1994 έφτασε το ποσοστό 95,6% στις ελεύθερες βολές, επίδοση που υπήρξε η 2η καλύτερη για έναν παίκτη σε μια συγκεκριμένη σεζόν (μόνο ο Κάλβιν Μέρφι το 1980-1981 με 95,8% είχε καλύτερη επίδοση). Αμφότερους τους πέρασε ο Χοσέ Καλντερόν των Τορόντο Ράπτορς την περίοδο 2008-2009 με ποσοστό 98,1%, τίποτα όμως δεν αλλάζει αυτό στην αξία του Ραούφ οποίος ήταν από τους καλύτερους εκτελεστές στις ελεύθερες βολές παγκοσμίως στα 1990s. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1995 πέτυχε 51 πόντους κόντρα στους Γιούτα Τζαζ που είναι και το προσωπικό του ρεκόρ στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη. Ήταν ένας παίκτης κλειδί για τους Νάγκετς στους οποίους παρέμεινε έως το 1996 όπου και δόθηκε ως αντάλλαγμα με τον Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις στους Σακραμέντο Κινγκς.

Το 1998 αποχώρησε από τις ΗΠΑ για την Φενερμπαχτσέ με συμβόλαιο 3,400,000$ στην οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την χρονιά. Μετά από μια κενή σεζόν (1998-1999) όπου δεν αγωνίστηκε πουθενά ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη για να αγωνιστεί σε ομάδες του Καναδά, της Ρωσίας και της Ιταλίας προτού φτάσει στην χώρα μας. 


 

O Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ κατά την παρουσίαση του στην Φενερμπαχτσέ το 1999




Μέλος της Ευρωπαϊκής «αρμάδας» του Άρη
Ο δρόμος τον έβγαλε στον Άρη και την Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 2006. Δεν έμεινε για πολύ καιρό ωστόσο μόνο καλές αναμνήσεις έχουν να θυμούνται στο Αλεξάνδρειο.  Στους «κιτρινόμαυρους» αποκτήθηκε για τα ματς της Ευρωλίγκας αλλά έπαιξε και σε 2 αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος λόγω του τραυματισμού του Άλεξ Σκέιλς. Έκανε το ντεμπούτο του στον αγώνα ενάντια στην πρώην ομάδα του την Φενερμπαχτσέ στις 25-10-2006 όπου και αποθεώθηκε από τους φίλους του Άρη. Συνολικά την Ευρωλίγκα έπαιξε σε 17 αγώνες με 4.6 πόντους μέσο όρο σε 11 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.


Ο Ραούφ κόντρα στην Μπενετόν Τρεβίζο για την Ευρωλίγκα


Ο Ραούφ τίμησε τον Άρη με την παρουσία του στην ομάδα όχι μόνο λόγω των αγωνιστικών του ικανοτήτων αλλά λόγω και της χαρισματικής προσωπικότητας του. Ο Αμπντούλ-Ραούφ, βοήθησε με την εμπειρία του τους «κιτρινόμαυρους» να προκριθούν στο top-16 της Ευρωλίγκα αλλά κυρίως, κόσμησε με την παρουσία του το Ελληνικό μπάσκετ, έστω και για τους λίγους αυτούς μήνες που βρέθηκε στη χώρα μας.

Η μάχη με το σύνδρομο Tourette
Υπήρξε ένας άνθρωπος που πάλεψε με το σύνδρομο Tourette και βγήκε νικητής. Το σύνδρομο αυτό επιτεθείτε στα νεύρα με αποτέλεσμα ο εκάστοτε ασθενής να παρουσιάζει από τικ και δυσλεξία μέχρι σπασμούς. Κι όμως με σκληρή προπόνηση ξεπέρασε το πρόβλημα του, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το σύνδρομο αυτό ίσως τον έκανε τελειομανή, τον έκανε να δουλεύει σκληρά, να παλεύει πάντα για το καλύτερο.

Η σύγκρουση του με τα «πιστεύω» των ΗΠΑ
Ο Ραούφ είναι ένας βαθιά πολιτικοποιημένος & θρησκευόμενος άνθρωπος και εκδιώχθηκε όσο λίγοι για αυτό. Επέλεξε να ασπαστεί το Ισλάμ και αυτό του δημιούργησε προβλήματα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΒΑ, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ οι αθλητές θα πρέπει να στέκονται σε στάση προσοχής και με ψηλά το κεφάλι.

Όταν λοιπόν ηχούσε ο εθνικός ύμνος της αστερόεσσας εκείνος αρχικά προσποιούνταν πως έκανε διατάσεις και αργότερα διαπραγματεύτηκε ώστε να σκύβει το κεφάλι και να κάνει προσευχή κατά την ανάκρουση. Πίστευε πως οι πεποιθήσεις του ερχόταν σε αντίθεση με την σημαία των ΗΠΑ που κατά τον ίδιο ήταν σύμβολο καταπίεσης και τυραννίας.




Έμελλε να «πληρώσει» με τον χειρότερο τρόπο αυτές τις απόψεις του. Έγινε ανταλλαγή με τον γερασμένο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και ουσιαστικά η πορεία του στο ΝΒΑ είχε πάρει την κατιούσα. Βρήκε το σπίτι όπου διέμενε τότε προς πώληση με μέλη της ΚΚΚ να έχουν βάψει της είσοδο της κατοικίας του. Το ακόμη χειρότερο είναι πως μέλη της οικογένειας του και φίλου του τον εγκατέλειψαν σε εκείνη την δύσκολη περίοδο της ζωής του. Ο ίδιος όμως δεν άλλαξε την στάση του και δεν το έβαλε κάτω.

Ήταν ένας άνθρωπος που δεν τόλμησε ποτέ να κρυφτεί πίσω από τις πεποιθήσεις, τις αδυναμίες του κατάφερε να περάσει στο πάνθεον του παγκοσμίου μπάσκετ.



Κατά τα κολεγιακά του χρόνια



Όταν έγινε πρωτοσέλιδο στο Sports Illustrated το 1989


Με την φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς



Όταν ο Κρις Ουέιν Τζάκσον "έγινε" Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ



Από το σύντομο πέρασμα του από τον Άρη


Ο διαγωνισμός καρφωμάτων στο NBA All Star Game 1993 στον οποίο ο Ραούφ αναδείχθηκε 6ος



Οι 51 πόντοι του Ραούφ απέναντι στους Γιούτα Τζαζ το 1995



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου