Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Η πορεία του Διαμαντή Σκόνδρα με την φανέλα του Άρη

 


Ο Διαμαντής Σκόνδρας γεννήθηκε το έτος 1957 και είναι από τους αθλητές που προήλθε από τα σπλάχνα του συλλόγου. Με ύψος 2 μέτρα ήταν ένας ικανοποιητικός σέντερ για την εποχή. Υπήρξε ικανότατος στο ριμπάουντ και σε κάποιες περιπτώσεις είχε έφεση στο σκοράρισμα.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα του Άρη σε αγώνα κόντρα στον Δημόκριτο στις 19 Οκτωβρίου του 1974. Την ίδια σεζόν αγωνίστηκε σε Ευρωπαϊκό αγώνα απέναντι στην Λέφσκι Σόφιας ενώ από την περίοδο 1975-1976 ήταν ενεργό μέλος της ανδρικής ομάδας.


Κατά την διάρκεια μιας προπόνησης


Μέσα στον χρόνο θα έχει σταθερά ανοδική πορεία και θα πραγματοποιήσει κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις. Αξιομνημόνευτες έχουν μείνει οι αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 1977 όπου και πέτυχε 16 πόντους καθώς και ο αγώνας κόντρα στην ΧΑΝΘ όπου και πέτυχε 21 πόντους κατά την σεζόν 1977-1978.

Η σεζόν 1978-1979 υπήρξε μυθική για τον σύλλογο καθώς κατέκτησε κάτω από αντίξοες συνθήκες το πρωτάθλημα Ελλάδας για πρώτη φορά ύστερα από 49 χρόνια. Ο Διαμαντής υπήρξε ώριμος και βοήθησε στα μέγιστα στην προσπάθεια της ομάδας. Σε αγώνα κόντρα στον Ιωνικό πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση του σαν αθλητής του Άρη με 22 πόντους και κυριαρχώντας κάτω από τα καλάθια επί των προσωπικών του αντιπάλων.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1980 θα είναι από τους πρωταγωνιστές στην επικράτηση επί του αιωνίου αντιπάλου στον πρώτο ντέρμπι του Νίκου Γκάλη με την φανέλα του Άρη. Θα πετύχει 19 προσωπικούς πόντους και οι «κίτρινοι» θα κερδίσουν με νικητήριο καλάθι του Βαγγέλη Αλεξανδρή στην λήξη του αγώνα.

Στην αρχική πεντάδα μαζί με τους Παπαγεωργίου, Γκάλη, Αλεξανδρή και Παραμανίδη το 1980

Στο απόγειο της προσωπικής του απόδοσης θα υποφέρει από έναν σοβαρό τραυματισμό στον τένοντα του αριστερού του ποδιού το Φθινόπωρο του 1980. Θα ταξιδέψει στην Φινλανδία προκειμένου να χειρουργηθεί και θα επιστρέψει στα παρκέ το 1981. Θα πραγματοποιήσει δύο εξαιρετικές εμφανίσεις απέναντι στην Γιουγκοπλάστικα στα πλαίσια του κυπέλλου Κόρατς.

Εκείνη την εποχή το μπάσκετ βρισκόταν ακόμη σε μια ερασιτεχνική κατάσταση. Οι αθλητές όλων των ομάδων εργαζόταν παράλληλα με το μπάσκετ προκειμένου να εξασφαλιστούν οικονομικά. Ο αθλητής ζήτησε επαγγελματική αποκατάσταση από την ομάδα πράγμα που δεν συνέβη αρχικά με αποτέλεσμα να μην είναι ενεργό μέλος της ομάδας προσωρινά. Το καλοκαίρι του 1982 βρέθηκε μια τομή και ο αθλητής επέστρεψε στο ρόστερ της ομάδας. Τελικώς αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του σε ηλικία 26 ετών τον Νοέμβρη του 1983.



Ο Διαμαντής Σκόνδρας εν ώρα αγώνα

Μέσα στα 9 έτη στα οποία φόρεσε την «κίτρινη» φανέλα αγωνίστηκε σε 162 αγώνες εκ των οποίων οι 15 ήταν για τα κύπελλα Ευρώπης. Πέτυχε 1142 αγώνες με 7,25 πόντους ανά αγώνα για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν από τους στυλοβάτες της ομάδας του Άρη ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει φίλος της ομάδας.



Μαζί με τον Μάκη Νάτση και τον Δημήτρη Νάστο κρατώντας το πρωτάθλημα του 1979


Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Διαμαντή Σκόνδρα ενώ ορισμένες πληροφορίες είναι από το βιβλίο «τ’ όνομα τους θυμίζει θεό» των εκδόσεων της aris.re

1 σχόλιο: