Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Οι τελευταίοι αυτοκράτορες




Φαίνεται σαν να μην πέρασε μια μέρα όμως ο τελευταίος τίτλος του Άρη βρίσκεται 16 χρόνια πίσω.
Τότε που στον τελικό, στο Χαλκιοπούλειο της Λαμίας, ο Άρης κατέκτησε το 8ο (και τελευταίο μέχρι στιγμής) κύπελλο Ελλάδας του. Αυτό που του στέρησαν οι «γκρι» έναν χρόνο νωρίτερα στην Λάρισα (και τον επόμενο χρόνο στο Ηράκλειο), το κατέκτησε στην Λαμία με τον πλέον επεισοδιακό τρόπο.

Η πορεία προς τον τίτλο ξεκίνησε από το Ιβανώφειο και το τοπικό ντέρμπι κόντρα στον Ηρακλή, όπου ο Άρης πήρε την νίκη 57-59, για να ακολουθήσει η εύκολη επικράτηση στον ημιτελικό του final-4 κόντρα στον Απόλλων Πατρών με 93-72. Στον τελικό συνάντησε τον Ολυμπιακό ο οποίος νίκησε στον δεύτερο ημιτελικό το Περιστέρι με 69-67.

Η πορεία προς τον τίτλο ξεκίνησε από το Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή


Την ημέρα του τελικού η κατάσταση στην Λαμία μύριζε μπαρούτι, αφού οπαδοί των ερυθρολεύκων επιτέθηκαν στην αποστολή του Άρη στο ξενοδοχείο που κατέλυε, με αποτέλεσμα να εμπλακούν με φίλους των κιτρινόμαυρων που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στο ξενοδοχείο.


Ο ΤΕΛΙΚΟΣΟ αγώνας δεν ξεκίνησε καλά για τον Άρη με τους ερυθρόλευκους να παίρνουν ένα γρήγορο προβάδισμα και στο πρώτο δεκάλεπτο να βρίσκονται μπροστά με 24-17. Ο Άρης με πρωτεργάτη τον Λικχολίτοφ αντέδρασε και ισοφάρισε 29-29, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει λύσεις στο πρόσωπο του Μίλαν Τόμιτς. 

Ο αστέρας της ομάδας, Σμους Πάρκερ, χρεώθηκε γρήγορα με 3ο φάουλ με αποτέλεσμα να κάτσει στον πάγκο και τον Ολυμπιακό να το εκμεταλλεύεται προηγούμενος στο ημίχρονο με 38-34.

Ο Λικχολίτοφ καρφώνει στο καλάθι των Πειραιωτών 


Λίγο πριν την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου και ενώ ο Ολυμπιακός προηγούταν με 51-44, οπαδοί από την κερκίδα των ερυθρολεύκων πέταξαν μια φωτοβολίδα στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα ο τελικός να διακοπεί 2,5 ώρες.

Οι κερκίδες εκκενώθηκαν και οι παίκτες του Τσαρλς Μπάρτον βρήκαν τον εαυτό τους σε αυτό το διάστημα ανατρέποντας το σκορ. Το 51-44 έγινε γρήγορα 51-50 και πήραν το προβάδισμα ενάμιση λεπτό πριν την λήξη με 69-65. Το τέλος υπήρξε δραματικό και κρίθηκε με κόψιμο του Κόμματου πάνω στον Χαρίση (για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα από την ομάδα του Πειραιά) με τον ίδιο στην συνέχεια να διαμορφώνει με δύο ελεύθερες βολές το τελικό 73-70.


MVP του τελικού για τον Άρη ο Σμους Πάρκερ


Ο Τσαρλς Μπάρτον και οι παίκτες πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του τίτλου, ενώ η Θεσσαλονίκη «κάηκε» από τους οπαδούς του Άρη, με το σύμβολο της πόλης, τον λευκό πύργο, να στολίζεται με ένα τεράστιο κίτρινο πανό του super-3 με τον θεό του πολέμου στον θρόνο του.


Σμους Πάρκερ και Νέστορας Κόμματος πανηγυρίζουν με το Κύπελλο στα χέρια


Στιγμές αλησμόνητες που έχουν λείψει πολύ την τελευταία δεκαετία από τον σύλλογο με τον κόσμο του Άρη να περιμένει διακαώς να γνωρίσει νέες στιγμές δόξας που δώσουν στον αυτοκράτορα την παλιά του αίγλη.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 38-34, 54-53, 70-73.

ΑΡΗΣ (Μπάρτον): Πάρκερ 21(3), Ραίτσεβιτς 2, Λάππας, Κυρίτσης, Κόμματος 11, Βετούλας 2, Μπέιλι 12(2), Λικχολίτοφ 13, Στακ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σάκοτα): Γιούρακ 10, Χαρίσης 13(1), Γκόρενς 4, Χαραλαμπόπουλος, Διαμαντόπουλος 11(1), Γιαννουζάκος, Λιαδέλης 6, Τόμιτς 9(1), Σκλάβος 4, Πρίντεζης, Μπάγκαριτς 7, Βολκοβίτσκι 6.



Ο Λευκός Πύργος στα κιτρινόμαυρα



Αφιέρωμα στο Κύπελλο του 2004


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου