Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ο θρίαμβος του 1990 και το "στοιχειωμένο" ρεκόρ του Γκάλη



Την δεκαετία του 1980 ήταν σύνηθες φαινόμενο για τον Άρη Θεσσαλονίκης να κατακτά τίτλους. Κάποιοι τίτλοι υπήρξαν ωστόσο πιο ξεχωριστοί.

Στις 15 Απριλίου του 1987, λίγες μόνο εβδομάδες πριν το χρυσό Ευρωμπάσκετ, το ΣΕΦ έζησε άλλη μια μεγάλη παράσταση του γκάνγκστερ των γηπέδων. Αντιμέτωπος στον τελικό κυπέλλου ήταν ο Πανελλήνιος, ο οποίος πραγματοποιώντας μια πορεία εξπρές, έγινε η πρώτη ομάδα της Α2 που συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας.

Ο «Νικ» έγραψε ιστορία καθώς πέτυχε 52 πόντους, επίδοση που μέχρι σήμερα αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των τελικών κυπέλλου και που μάλλον δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ. Ο Άρης δεν δυσκολεύτηκε να κατακτήσει τον τίτλο (παρότι το σκορ ήταν ισορροπημένο στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου), κερδίζοντας την Αθηναϊκή ομάδα με 110-70. Η διαφορά αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε τελικό κυπέλλου μέχρι το 2016, όταν και ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Φάρο Κερατσινίου με 101-52.


Οι συνθέσεις στον τελικό του 1987
ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 52, Ρωμανίδης 18, Γιαννάκης 14, Φιλίππου 12, Σταμάτης 4, Παπαγεωργίου 4, Δοξάκης 4, Λυπηρίδης 2, Τσιτάκης, Κασμερίδης.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Παύλου): Πανδρακλάκης 6, Μάλλαχ 23, Ζαφειρόπουλος, Τσέκος 2, Κοκορόγιαννης, Σταμάτης 3, Ντάκουρης 10, Γιαννόπουλος 21, Τσαπραλής, Κατσίμπας 5.


Γκάλης και Γιαννάκης με το Κύπελλο Ελλάδας. Δεξιά διακρίνεται ο Χάρης Παπαγεωργίου


Τρία χρόνια αργότερα, ο Άρης αντιμετώπισε τον αιώνιο αντίπαλο του στον τελικό κυπέλλου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και για πρώτη φορά στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, η αντιπαλότητα των δύο μονομάχων της Θεσσαλονίκης για τους δύο εγχώριους τίτλους είχε φτάσει στο απόγειο της. Η σεζόν 1989-90 ήταν συναρπαστική: Στο πρωτάθλημα οι ασπρόμαυροι είχαν τερματίσει στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια όμως ο Άρης στα πλέι οφ (ο οποίος γύρισε αγριεμένος ύστερα από την αποτυχία στην Σαραγόσα) ξέσπασε πάνω στον συμπολίτη του νικώντας τον 73-63, ανατρέποντας έτσι την κατάσταση κατακτώντας ταυτόχρονα τον 6ο συνεχόμενο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας.

Οι δύο ομάδες έδωσαν νέο ραντεβού στις 21 Μαΐου στο (κατάμεστο) ΣΕΦ, προκειμένου να διεκδικήσουν το κύπελλο Ελλάδας. Ο τελικός ήταν αμφίρροπος με τον ΠΑΟΚ να μένει κοντά στο σκορ για μεγάλο μέρος, έχοντας σε μεγάλη μέρα τους Σταυρόπουλο και Κουκ. Όλα αυτά μέχρι να αναλάβει δράση αρχικά ο Γκάλης, ο οποίος με δικούς του συνεχόμενους πόντους έστειλε την διαφορά σε διψήφια τιμή 5 λεπτά πριν το τέλος (68-55), με τους Σούμποτιτς και Μισούνοφ να σκοτώνουν τις όποιες ελπίδες είχαν οι ασπρόμαυροι για το κύπελλο.


Μία φάση από μαρκάρισμα του Κόρφα στον Γκάλη


Το κύπελλο πανηγύρισαν όλοι οι εκδρομείς του Άρη από την Θεσσαλονίκη αλλά και Αθηναίοι πολίτες που βρέθηκαν στο ΣΕΦ. Απέδειξαν με αυτό τον τρόπο ότι εκείνη την εποχή πως ο Άρης ήταν η αγαπημένη ομάδα όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως οπαδικών πεποιθήσεων. Το τελικό 75-62 έδωσε στον Άρη το 4ο συνεχόμενο κύπελλο Ελλάδας και 5ο συνολικά (έως τότε).


Ο Λευτέρης Σούμποτιτς με το τρόπαιο του Κυπελλούχου στα χέρια

Οι συνθέσεις στον τελικό του 1990:
ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 35, Σούμποτιτς 20, Γιαννάκης 9, Μισούνοφ 7, Βράνκοβιτς 4, Ρωμανίδης, Λυπηρίδης, Μ. Κατσύλης, Δοξάκης, Βουρτζούμης.
ΠΑΟΚ (Πολίτης): Σταυρόπουλος 17, Κουκ 14, Φασούλας 8, Πρέλεβιτς 8, Μακαράς 7, Κόρφας 6, Μπουντούρης 1, Παπαχρόνης 1, Παπασαράντου, Καρατζουλίδης


Τελικός Κυπέλλου 1987

Τελικός Κυπέλλου 1990




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου