Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός;



Ήταν στις 28 Μαρτίου του 1988, ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο οποίος ετοίμαζε βαλίτσες για το final-4 της Γάνδης που γινόταν μία εβδομάδα μετά, κέρδισε για τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας τον ΠΑΟΚ με 102-93.

Αυτό που σημάδεψε όμως το εν λόγω ντέρμπι δεν ήταν η ίδια η νίκη των κιτρινόμαυρων επί του αιωνίου αντιπάλου. Στην ιστορία πέρασε η κίνηση του Γκάλη να γυρίσει την μπάλα γύρω από το δάχτυλο του ακριβώς με την λήξη του αγώνα, με αποτέλεσμα ο γκάνγκστερ να γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων του Άρης.


Το περιβόητο στιγμιότυπο 


Για την ιστορία του αγώνα, ο Άρης επικράτησε των ασπρόμαυρων πιο δύσκολα από ότι έδειχνε το τελικό σκορ. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να δυσκολέψουν όσο πιο πολύ γινόταν τους παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη και το κατάφεραν στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο αγώνας ήταν πραγματικό ντέρμπι.

Οι παίκτες του δικέφαλου πήραν στα πρώτα 5 λεπτά ένα μικρό προβάδισμα 15-8 και 24-21 στο 10’ χάρη στην συμβολή του πολύ εύστοχου Νίκου Σταυρόπουλου. Ο Άρης από την άλλη με τον Λευτέρη Σούμποτιτς ιδιαίτερα εύστοχο από τα 6.25, ισοφάρισε 24-24 στο 11’ για να προσπεράσει με τον Γκάλη με 42-41 στο 17’. Οι παίκτες του δικέφαλου όμως δεν παράτησαν τον αγώνα, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να κλείσει με ένα καλάθι διαφορά υπέρ του Άρη.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Άρης μπορεί να «έχασε» τον Σούμποτιτς με 4 φάουλ αλλά βρήκε λύση στο πρόσωπο του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο δράκος που στο πρώτο ημίχρονο ήταν ιδιαίτερα άστοχος (σκοράροντας μόλις 4 πόντους) πήρε προσωπικά το παιχνίδι και βομβαρδίζοντας από τα 6.25 έδωσε στον Άρη προβάδισμα 72-64 στο 28’ και 85-77 στο 32’. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιαννάκης πέτυχε 23 από τους 27 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Δημήτρης Καρατζολίδης προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό τον ΠΑΟΚ στην διεκδίκηση της νίκης, φέρνοντας μάλιστα δυόμιση λεπτά πριν το τέλος του αγώνα το σκορ στο 94-92. Ένα κλέψιμο όμως του Γκάλη πάνω στον Κόρφα και τα καλάθια των Φιλλίπου και Γκάλη στα τελευταία λεπτά έδωσαν την νίκη και την πρόκριση στον Άρη με 102-93. Αυτή η νίκη ήταν και η 9η συνεχόμενη νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου του, μια παράδοση που είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 1984.

Πριν καν ακουστεί η κόρνα της λήξης του αγώνα, ο γκάνγκστερ κράτησε την μπάλα στο χέρι του και άρχισε να την γυρνάει γύρω από το δάχτυλο του, πικάροντας έτσι τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ενώ παράλληλα αποθεωνόταν από τους αντίστοιχους του Άρη.


"Τι την έκανε την μπάλα ο θεός"


Οι συνθέσεις του αγώνα:
ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 36, Γιαννάκης 27 (5), Φιλίππου 16, Σούμποτιτς 16 (4), Ρωμανίδης 5, Λυπηρίδης 1, Δοξάκης 2.
ΠΑΟΚ (Νιούμαν): Σταυρόπουλος 26 (2), Κόρφας 24 (4), Φασούλας 16, Κατσούλης 6, Μακαράς 11 (1), Χοτοκουρίδης, Καρατζουλίδης 10 (1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου