Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Retro Games: Άρης-Μπάγερ Λεβερκούζεν 103-89 (1991-1992)

 



Έχοντας αποκλείσει στους προκριματικούς κατά σειρά την Αλβανική Παρτιζάνι Τιράνων και την Πολωνική Σλασκ Βρότσλαβ, ο Άρης κληρώθηκε στο Β’ όμιλο του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης.

Η αποστολή του Άρη ήταν εξ’ αρχής δύσκολη λόγο των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι κίτρινοι και τα οποία μακροχρόνια τους στοίχισαν τόσο στην πρόκριση στα Play-off στο κύπελλο πρωταθλητριών όσο και στην απώλεια του πρωταθλήματος.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1991 λοιπόν, για την 1η αγωνιστική των ομίλων, ο Άρης αντιμετώπιζε την Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Αλεξάνδρειο. Ο αγώνας κρίθηκε από τα ριμπάουντ. Οι κιτρινόμαυροι υπερίσχυσαν θριαμβευτικά επί των αντιπάλων τους κατεβάζοντας 22 αμυντικά ριμπάουντ και 19 επιθετικά έναντι μόλις 13 και 9 αντίστοιχα των αντιπάλων τους. Ο Άρης ξεκίνησε αγχωμένος τον αγώνα υποκύπτοντας σε διάφορα λάθη τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στους Γερμανούς να πετύχουν μερικά εύκολα καλάθια. Η αποχώρηση του Πετσάρσκι μόλις στο 5' λόγο τραυματισμού, ύστερα από κάρφωμα του παίκτη του Άρη, δεν επηρέασε αρνητικά τους κίτρινους.

Με άμυνα ζώνης απέναντι στους Γερμανούς το 20-21 του 9’ μετατράπηκε σε 41-29 στο 15’ ύστερα από επιθετικό ξέσπασμα των κίτρινων. Ωστόσο ένα ανύπαρκτο φάουλ του Λυπηρίδη πάνω στον Τζόνσον ανάγκασε τον Λέσιτς να τον αποσύρει (έχοντας συμπληρώσει ήδη 3 φάουλ) και να περάσει στην θέση του τον Ρωμανίδη. Οι φιλοξενούμενοι  με 3 διαδοχικά τρίποντα έφεραν το ματς στο 42-40 με τους Γκάλη και Ρωμανίδη να δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Άρη με 46-42 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.


Συγκλονιστικός ο Μπέρι απέναντι στους Γερμανούς



Το ξεκίνημα του Άρη στην επανάληψη ήταν θετικό καθώς ο Γκάλης με 4 διαδοχικούς πόντους έγραψε το 50-42. Οι Γερμανοί δεν το έβαλαν κάτω ακόμη και όταν βρέθηκαν πίσω με 56-44 στο 23’. Χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν ότι ενώ οι πρωταθλητές Ελλάδας με πολύ κόπο έσπαγαν την άμυνα της Λεβερκούζεν, οι αντίπαλοι έβρισκαν λύσεις από τα 6.25 κόβοντας σε αρκετές των περιπτώσεων τα πόδια των παικτών του Άρη (τελείωσαν τον αγώνα με 15 εύστοχα τρίποντα). Οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν αντεπίθεση διαρκείας με τον Κοχ να παγώνει το Αλεξάνδρειο και να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του με 59-60 στο 27’. Ευτυχώς για τον Άρη ο Γκάλης και ο Μπέρι δεν φοβήθηκαν και κράτησαν τον αυτοκράτορα όρθιο με τον Ρωμανίδη να δίνει οξυγόνο σε καίρια σημεία. Ο Άρης αν και προηγήθηκε με 85-79 στο 25’ είδε τον Χάρνις 2 λεπτά πριν το τέλος να ισοφαρίζει σε 89-89. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα είχε δραματικό τέλος, ο Άρης έδειξε τεράστια ψυχή στα τελευταία 2 λεπτά και με καλάθια των Ρωμανίδη, Γκάλη και Μπέρι καθάρισε την νίκη με 14 πόντους διαφορά (τελικό σκορ 103-89).

Στο κομμάτι των διακριθέντων ήταν όλοι εκπληκτικοί. Ο Γουόλτερ Μπέρι τελείωσε τον αγώνα με 29 πόντους & 17 ριμπάουντ και μαζί με τους Γκάλη (24 πόντοι-4 ασίστ) και Ρωμανίδη (16 πόντοι) ήταν οι καλύτεροι του Άρη. Με αυτή την νίκη επί των νταμπλούχων Γερμανίας,  ο Άρης ξεκίνησε με το δεξί τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στέλνοντας το μήνυμα ότι η φανέλα του ήταν ακόμη πολύ βαριά.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΡΗΣ
: Λυπηρίδης 13, Γιαννάκης 9, Γκάλης 24, Ρωμανίδης 16, Πετσάρσκι 4, Αγγελίδης 8, Μπέρι 29, Ιωάννου

ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Μπρόκχοφ 2, Γουίλερ 12, Βελπ 9, Μπεκ 2, Χάρνις 25, Κοχ 26, Τζόνσον 13, Ντόστερ



Ολόκληρος ο αγώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου