Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ο "Ψηλορείτης" Κοκολάκης του Άρη

 




Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του Ελληνικού μπάσκετ κατά την δεκαετία του 1970 και κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 ήταν ο Δημήτρης Κοκολάκης. Ο πανύψηλος Κρητικός γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1949. Όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος με το μπάσκετ ξεκίνησε στην ηλικία των 20 ετών όταν βρισκόταν στον στρατό για την θητεία του. Κάποιοι άνθρωποι τον ξεχώρισαν και τον "άρπαξαν".

Ένας πραγματικός πύργος ύψους 2,15 μέτρων πραγματοποίησε μια μυθική καριέρα με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Με το "τριφύλλι" θα κατακτήσει 9 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1971 , 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982) κι άλλα 3 Κύπελλα (1979, 1982, 1983). Παράλληλα με την θητεία του στον Παναθηναϊκό εργαζόταν και στην Ελληνική Αστυνομία από την οποία συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 35 χρόνια προσφοράς στο σώμα. Άλλωστε μιλάμε για μια εποχή που το άθλημα ήταν ακόμη ερασιτεχνικό.


Σαν αντίπαλος του Άρη την περίοδο 1980-1981 στον "τάφο του Ινδού". Διακρίνονται οι Στέργακος, Βαμβακουδης, Βίδας, Γκάλης και Κορωναίος.


Ο Άρης ήθελε για πολλά χρόνια να τον εντάξει στο ρόστερ του. Αυτό συνέβη τελικώς το καλοκαίρι του 1983. Σύμφωνα με τον ίδιο σε συνέντευξη του στο CretaLiveNews η μεταγραφή του στον Άρη ήταν περιπετειώδης: «Ήμασταν στα Γιάννενα. Είχαμε πάει εκεί για να παίξουμε στρατιωτικό πρωτάθλημα. Προπονητής στον Παναθηναϊκό ήταν ο Κυρίτσης, ο οποίος ήταν προπονητής και στην αστυνομία που ήμουν εγώ. Τρεις η ώρα τα ξημερώματα, χτυπάει η πόρτα του δωματίου μου στο ξενοδοχείο. Ήταν άνθρωποι του Άρη με μια βαλίτσα λεφτά, η οποία περιείχε 2.700.000! Φαντάσου από ένα χιλιάρικο μισθό στα 2.700.000. Μου τα πέταξαν πάνω στο κρεβάτι και μου είπαν, υπέγραψε. Μεταξύ των ανθρώπων που ήρθαν ήταν κι ένας φωτογράφος. Μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο ήρθαν είχαν άλλα 500 χιλιάρικα, για να μου τα προσφέρουν σε περίπτωση που εγώ έλεγα ότι είναι λίγο το αρχικό ποσό, και δεν δεχόμουν»

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ο Κοκολάκης ανηφόρησε για την Θεσσαονίκη και τον Άρη που ξεκίνησε να χτίζει την αυτοκρατορία του.


Ανίκητος κάτω από τα καλάθια βοήθησε στο να ξεκινήσει η δυναστεία του Άρη


Ο Κοκολάκης υπήρξε καταλυτικός για τον Άρη. Έπαιρνε ριμπάουντ, έκοβε κάθε επιθετική προσπάθεια και βοηθούσε στο επιθετικό κομμάτι με σουτ από μέση απόσταση. Θα είναι μέλος της ομάδας που θα χάσει το 1984 τους δύο εγχώριους τίτλους από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο η προσθήκη του Παναγιώτη Γιαννάκη θα μετατρέψει τον Άρη σε μια ανίκητη ομάδα εντός των συνόρων.

Την επόμενη χρονιά (1984-1985) θα συνεχίσει τις εξαιρετικές του εμφανίσεις. Θα κατακτήσει το νταμπλ και θα γευτεί παράλληλα την δόξα της πορείας έως τους "4" του Κυπέλλου Κόρατς.  Αγωνίστηκε στον Άρη έως τις αρχές τις σεζόν 1986-1987 όταν και ζήτησε από την διοίκηση του Άρη να επιστρέψει στην Αθήνα όπου ζούσε η οικογένεια του. Έκλεισε την θριαμβευτική καριέρα του αγωνιζόμενος με την φανέλα του Ηλυσιακού έως το 1988




Μέχρι σήμερα παραμένει ο αθλητής με τα περισσότερα κερδισμένα Πρωταθλήματα Ελλάδας (12 κερδισμένα τρόπαια). Στα χρόνια που ακολούθησε πρωταγωνίστησε σε επεισόδιο της σειράς "της Ελλάδος τα παιδιά" με το πρόσωπο του να είναι με αυτό τον τρόπο γνώριμο και στις μετέπειτα γενιές. 

Τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην ιδιαίτερη του πατρίδα του, την Κρήτη, και αναπολεί τις μεγάλες στιγμές της καριέρας του.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου